torstai 5. tammikuuta 2012

Orientation day & Discovering SKEMA

Pari ensimmäistä päivää koululla on nyt takana ja pikku hiljaa alkaa kevään ohjelma olemaan opiskelujenkin puolesta selvillä. 

SKEMA1 Päärakennus
Tiistaina meillä oli orientaatiopäivä. Heräsin aamulla varmuuden vuoksi jo 06.00 (koululla piti olla yhdeksältä), että ehdin varmasti löytämään ajoissa oikean bussipysäkin ja sen jälkeen perillä vielä suunnistamaan koululle. SKEMA sijaitsee Sophia Antipoliksessa, alueella jolla koulumme lisäksi on pääasiassa vain yrityksiä. Bussimatka koululle kestää liikenteestä riippuen n. 20 - 40min. Bussipysäkki löytyi onneksi helposti Place de Gaullelta, n. 5 min kävelymatkan päästä asun-noltamme. Siellä törmäsin toiseen suomalaiseen vaihtarityttöön, jonka kanssa hyppäsimme bussiin nro 100 ja lähdimme etsimään josko löytäisimme oikean paikan. Ihan helposti se ei käynyt, käytimme yli puoli tuntia harhaillessamme ristiin rasiin mäkiä ylös ja alas kunnes tulimme takaisin lähtöpisteeseen, bussipysäkille, ja tajusimme, että koulu sijaitsee ihan sen takana.. Kaksi suomalaista blondia liikenteessä, mitäpä muuta olisikaan voinut odottaa :D

Ensimmäiseksi meillä oli ohjelmassa vapaamuotoinen kahvi & aamupala tarjoilu, jonka jälkeen kokoonnuimme yhteen auditorioista kuuntelemaan lisää SKEMA:n historiasta, toimintaperiaatteista ja opiskelutavoista. SKEMA Business School kuuluu myös eliittikouluiksi kutsuttuihin grand école-korkeakouluihin, jotka eroavat melkoisesti perinteisistä yliopistoista. Grand écolet ovat Ranskassa erittäin korkealle arvostettuja oppilaitoksia, ja sisäänpääsy on todella vaikeaa. Pelkästään hakeminen edellyttää monien vuosien opintoja jo ennen varsinaista hakuprosessia. Yleensä sisään päästäkseen hakijan on käytävä kaksivuotinen valmennuskurssi lukion yhteydessä tai sen jälkeen, sen lisäksi hakijalla tulee olla huippuarvosanat edellisistä opinnoistaan ja varaa maksaa, oppilaitoksesta riippuen, yleensä melkoisen korkeat lukukausimaksut. SKEMA:an hakee joka vuosi n. 6000 opiskelijaa, joista sisään otetaan n. 500. Grand écolesta valmistuneet sijoittuvat yleensä valmistumisensa jälkeen yritysmaailmaan johtotehtäviin tai korkeisiin virkamiestehtäviin, kun taas perinteisestä yliopistoista valmistuneet päätyvät todennäköisemmin tieteellisen tutkmuksen pariin.

Näkymä päärakennuksen aulasta
Lyhyen historiikin ja käytännön opiskelukuvioiden selvittämisen jälkeen oli vuorossa Interculturen esittäytyminen. Interculture on opiskelijajärjestö, jonka tavoitteena on tutustuttaa vaihto-opiskelijat paikallisiin opiskelijoihin ja ranskalaiseen elämäntyyliin. Se järjestää erilaisia tapahtumia ja matkoja vaihtareille, esim. perjantaina on vuorossa ranskalainen illallinen Nizzassa ja tammikuun lopussa matka Milanoon. Interculture organisoi myös Buddy-toimintaa, jossa jokainen vaihtari saa halutessaan avukseen oman "Buddyn", eli paikallisen opiskelijan, joka auttaa esim. pankkitilin avaamisessa, netin hankkimisessa ja ylipäätään toimii tukihenkilönä arkipäivän ongelmissa. Buddyn hankkiminen on myös loistava keino opiskella kieltä natiivi puhujan kanssa. Aamupäivän virallisten osuuksien jälkeen teimme pienen kierroksen koulun päärakennuksen tiloissa. Vaikka SKEMA1-päärakennus ei itsessään ole kovinkaan suuri, se on melko sokkelinen ja ainakin näin alkuun vaikeasti hahmotettava. Koulu koostuu siis useasta eri rakennuksesta, SKEMA1:ssä järjestetään kaikki maisteri-tason kurssit, bachelor-tason kurssit puolestaan luennoidaan SKEMA Bachelor rakennuksessa joka sijaitsee n. 10-15 min kävelymatkan päässä päärakennuksesta. Myös kirjastolle ja ravintolalle on oma rakennuksensa joka sijaitsee ihan SKEMA1:n vieressä.

Promenade des Anglais 
Lounastauon jälkeen meillä oli vapaa-aikaa ennen iltapäiväksi sovittuja henkilökohtaisia tapaamis-aikoja rekisteröintiin ja kurssien suunnitteluun. Minulle oli varattu rekisteröinti aika 16.00 - 17.00, ja kurssi-suunnittelu vasta seuraavalle päivälle. Päätin kuitenkin hoitaa myös rekisteröinnin vasta seuraavana päivänä ja lähteä sen sijaan Nizzan lentokentälle Annia vastaan. Hyppäsin siis bussiin 230 jolla pääsee koululta lentokentälle ja oletin, että bussi jonka pitäisi mennä lentokentän kautta Nizzan keskustaan, myös pysähtyy auto-maattisesti lentokentälle. Väärin oletettu, bussi nimittäin vain pyyhälsi ohi ennenkuin ehdin reagoimaan asiaan mitenkään. Ystävällinen kuski onneksi päästi minut ulos bussista seuraavassa mahdollisessa pysähdys-paikassa, josta matkaa oli lentokentälle noin muutama kilometri. Sää oli oli onneksi aivan mahtava, aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja lämpömittari näytti +16 astetta, joten päivälenkki Promenade des Anglaisia pitkin ei ollutkaan yhtään hassumpi vaihtoehto.

Keskiviikkona kävimme yhdessä Annin kanssa koululla rekisteröitymässä ja katsomassa myös kevään kurssivalintamme läpi opintoneuvojan kanssa. Muutaman kurssin jätin pois (sopivasti juuri ne perjantaille ja lauantaille sattuvat kurssit olivat ranskankielisiä enkä voinut niitä ottaa :) ja yhden kurssin vaihdoin päällekkäisyyden takia, mutta muuten kaikki näyttäisivät toteutuvan alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Lopullinen kurssilista näyttää siis tältä:

Environment of E-Business 2 ETCS
E-Commerce / E-marketing 4 ETCS
Procurement 3 ETCS
On-line Customer Relationship Management 2 ETCS
International Supply Chain Management 2 ETCS
Fundamentals of E-Business Strategy 1 ETCS
Change & Knowledge Management 3 ETCS
Competitive Intelligence 1 ETCS
Business Game 2 ETCS
Sales, Negotiation & Key Account Management 4 ECTS
Google Adwords & Analytics 2 ETCS
Creative Marketing: Speciality Advertising 2 ETCS
French 3 ETCS
+ Sport courses

Alkuun näytti siltä, että päivät täyttyvät luennoilla lähes aamusta iltaan, mutta tarkemman selvityksen jälkeen ei kursseja taidakkaan olla kuin muutamana päivänä viikossa helmikuun ja maaliskuun intensiivi-viikkoja lukkunottamatta. Lappeenrannan tytöille tiedoksi, että melkein koko huhtikuu näyttäisi olevan vapaata loppukuun tenttejä lukuunottamatta, joten welcome to the Hôtel Le Richelieu! :) (On joku ainakin hienon nimen meidän asuintalolle keksinyt...)

Keskiviikko iltana käytiin muiden vaihtareiden kanssa syömässä ihanassa ravintolassa Antibesin vanhassa kaupungissa. Tarjolla oli normaalien listaruokien lisäksi erilaisia menu-vaihtoehtoja, joista kaikki päädyimme opiskelija-budjetti ystävällisimpään vaihtoehtoon. 15 €:n menuun kuului 5 eri alkuruokavaihtoehtoa, 5 eri pääruokavaihtoehtoa sekä jälkiruoka. Iso kasa simpukoita alkuruoaksi, kunnon pihvi ja créme caramel jälkuruoaksi täyttivät hyvän hintalaatusuhteen kriteerit sataprosenttisesti. Ruokailun jälkeen kävimme vielä pikaisesti katsastamassa vaihtareiden suosiossa olevan irkkupubin Hop Storen.

Dinner@restaurant Chez Marguerite

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti